Bedenk een doel voor je website

In les 1 van elke opleiding of cursus wordt er al op gehamerd dat je een duidelijk en helder doel voor je website moet bepalen. Dit is bepalend voor de uitstraling en indeling van je site. Wij kunnen jou hierin ondersteunen en helpen om alles helder en duidelijk op papier te krijgen. De website moet een uitstraling zijn van jouw bedrijf en diensten en de behoefte van jouw doelgroep. Wil jij de bezoekers informeren, overtuigen of juist aanzetten tot actie.

Regelmatig worden we gevraagd voor nieuw te bouwen websites. Tijdens het eerste gesprek komt al snel te tafel dat de opdrachtgever graag een mooie site wil met bewegende beelden of plaatjes, video filmpjes, sliders en veel interactie met de bezoekers. Maar waarom en wat / wie willen jullie bereiken? Is er al nagedacht aan een online marketing strategie? Met andere woorden is er al een doel voor je website?

Wij zijn van mening dat je moet gaan voor één doel voor je website. Als je de website vol zet met allerlei informatie wat je allemaal te bieden hebt dan wordt dat onoverzichtelijk en onduidelijk. Een mogelijke klant zoekt met een probleem het internet af naar een oplossing. Door je website maar op één duidelijk doel te laten richten zal deze klant eerder jouw website gevonden hebben en niet verzanden in allerlei halve oplossingen.

Wil je meerdere doel nastreven, denk dan eerder aan het maken van nog een website in plaats van het plaatsen van al die informatie in één website. Een klant die bij mij komt voor een nieuwe WordPress website is niet op zoek naar mijn hobby als vrijwillige brandweerman. Voordat we beginnen met bouwen van een website bepalen we samen met de opdrachtgever een duidelijk doel en doelgroep. Hierna bepalen we een online strategie en lay-out. Het monitoren en promoten van de nieuwe website is voor later.

Slider op website zetten. Goed idee?

Wat is een slider? Dit is een dia voorstelling die bovenaan de pagina van een website wordt vertoond. Sliders zijn er in vele soorten en maten zoals sliders met alleen foto’s, sliders met bewegende onderdelen op het beeld, sliders die uit zichzelf roteren enz. enz. De meningen binnen over een slider op website verschillen enorm. De één vind het prachtig en de ander vind het helemaal niets. Wij zijn van mening dat je geen slider moet toepassen in de meeste gevallen.

Waarom slider op website toepassen?

 • ziet er mooi uit
 • kan door middel van foto’s meerdere beelden laten zien / sferen oproepen
 • veel informatie kwijt op een kleine plek

Voor bijvoorbeeld restaurants kan het een meerwaarde zijn door meerdere recepten te laten zien en voor bijvoorbeeld ondernemersverenigingen kan het juist sfeer van mkb bijeenkomsten oproepen en ondernemers laten zien in hun dagelijks werk.

Waarom zeker geen slider op website toepassen?

 • Sliders bevatten geen nuttige informatie
 • Een slider leidt af van de werkelijke boodschap op je website. trekken automatische de aandacht
 • Ze worden gezien als banners en worden daardoor genegeerd door de bezoekers
 • Sliders gaat te snel. voordat je iets interessants gelezen hebt is hij al weer weg
 • Slider zijn vaak te zwaar. Te veel en te grote foto’s maakt de laadtijd lang
 • Vaak maken sliders gebruik van Javascript / jQuery wat de snelheid en laadtijd benadeeld
 • Sliders sturen je een verkeerde kant op. je klikt op een slider en je komt op een totaal andere pagina uit
 • Sliders belemmeren de vindbaarheid

Tot slot; sliders nemen waardevolle ruimte van je homepage in beslag. De plek waar ze staan is meestal linksboven of over de gehele bovenzijde van de pagina. Bij elke pagina stellen de bezoeker de volgende vragen; ‘wat’, ‘waarom’ en ‘hoe’ van jouw mkb onderneming binnen de eerste paar seconde. Is dat niet duidelijk dan is de knop ‘klik hier om terug te gaan’ alweer ingedrukt en zitten al bijna op de pagina van jouw mkb concurrent.

Bezint eer gij begint.
Denk goed na en maak een lijst met de items die jij belangrijk vind om te tonen op de homepage. maak daarna een indeling op te bepalen waar je wat wilt tonen op die pagina. Meestal valt een slider dan snel van je lijstje af.
Mocht je toch nog twijfelen. Meten is weten. Test gewoon je homepage met en zonder slider op website en kijk naar de resultaten om te zien wat het beste oplevert.

webdesign

Contact

Marc-Creations.nl
Online zichtbaar en vindbaar worden voor bedrijven.

Social media lovers

Wij houden van bloggen...

Benieuwd naar onze laatste artikelen? Bekijk ons blog!